Als fotograaf wil je natuurlijk graag je werk showen aan de buitenwereld. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De professionele fotograaf zal kiezen voor een fotowebsite die veelal op maat gesneden is, met een uniek uiterlijk. Dergelijke websites zijn vaak kostbaar, maar je wil dan ook een mooie uitstraling aan je werk meegeven. Voor de amateurfotograaf zijn er ook legio mogelijkheden. Zo kun je je werk presenteren in een fotowebsite gemaakt met bijvoorbeeld WordPress of Joomla. Je hebt dan ook de mogelijkheden blogs en allerlei functionaliteiten toe te voegen. Ook kun je gebruik maken van online (cloud) diensten als bijvoorbeeld Flickr en Picasa. Bij dit soort diensten is echter geen sprake van een eigen website maar dien je de gepubliceerde albums als linkjes te verspreiden aan je publiek.
Goedkoop je gallery als fotowebsite
Onlangs kreeg ik de vraag: “Mensen vragen mij of ik een fotowebsite heb waarop ik mijn foto’s laat zien. Zo’n website heb ik niet. Kun jij die “even” voor mij maken?” Na wat doorvragen bleek de persoon niet al te veel technische kennis te hebben en wilde een zo goedkoop mogelijke oplossing waarbij hij uiteindelijk slechts foto’s hoefde te uploaden naar de website. Een website gemaakt met WordPress of Joomla viel dus al snel af, mede omdat het onderhouden ervan niet door de persoon zelf kon worden gedaan. Ook de kosten van ontwikkeling en onderhoud konden niet door deze persoon worden gedragen.
Een oplossing voor bovenstaande kan worden gevonden in een gratis foto-gallery die je op je eigen domein kunt plaatsen en beheren. De kosten: domeinnaam (ca. € 5,00 per jaar) en webruimte bij een hoster (vanaf ca. € 30,00 per jaar), de software is gratis. Een aantal foto-galleries waar ik zelf goede ervaringen mee heb licht ik onderstaand toe. Alle softwareprogramma’s hebben gemeen dat je er naast de foto albums ook (beperkt) pagina’s als “About” en “Contact” aan kunt toevoegen, waarmee je dus een professioneel uitziende fotowebsite kunt creëren.
JAlbum
JAlbum installeer je als software op je eigen PC waarna je aan de hand van gratis te downloaden skins (templates, sjablonen) je foto-gallery gaat inrichten naar eigen smaak. Je kunt naast de eigenlijke foto-gallery ook een introductiepagina aanmaken, een about-pagina en een contactpagina. De software verkleint je foto’s automatisch naar een web-formaat zodat de foto’s op je uiteindelijke website lekker snel laden. Wanneer je ontwerp klaar is upload je de gehele website eenmalig naar je eigen webruimte. In het vervolg hoef je slechts bij te werken. Nieuwe foto’s voeg je via de software op je computer lokaal toe (je hebt dus ook altijd een backup van je website), waarna je met een druk op de knop je eigen gallery bijwerkt. De foto’s worden via een ftp-verbinding vervolgens automatisch bijgewerkt in je online foto-gallery, je fotowebsite dus. Supergemakkelijk dus!
Bekijk demo’s van JAlbum of download JAlbum.
Piwigo
Wat minder bekend, maar in opmars is Piwigo. In tegenstelling tot JAlbum plaats je geen software op je eigen computer maar installeer je Piwigo rechtstreeks op je serverruimte. Eigenlijk is Piwigo al een complete website die na installatie direct te benaderen is op het internet. De naam Piwigo als naam voor je gallery, ofwel je website, is gemakkelijk aan te passen naar een eigen naam. Het programma werkt met een database (net als in bijvoorbeeld WordPress of Joomla) dus die zal je ook moeten aanmaken. Piwigo is gemakkelijk uit te breiden met diverse thema’s en plugins voor functionaliteit. Het beheer van het programma gebeurt door online in te loggen. Op die manier maak je ook albums aan en upload je jouw foto’s. Je kunt “oneindig” albums en sub-albums aanmaken. Deze zijn eventueel ook af te schermen voor privé. Omdat de software zgn. open-source is, verschijnen regelmatig updates voor zowel Piwigo zelf als voor de plugins en thema’s.
Bekijk de demo van Piwigo of download Piwigo.
Conclusie
Lange tijd heb ik zelf Jalbum gebruikt om mijn foto’s te laten zien vanwege het (toenmalig) ontbreken van een portfolio in de template van mijn website. Ik ben overgestapt naar Piwigo tijdens een wijziging van de template. Tegenwoordig gebruik ik Piwigo als gallery voor gefotografeerde evenementen etc. Bezoekers kunnen daarbij foto’s gemakkelijk downloaden voor eigen gebruik. Hoewel zowel JAlbum als Piwigo niet echt zijn te integreren in WordPress of Joomla (waardoor ze niet als een aparte site worden gezien), zijn beide gemakkelijk te plaatsen als link in de menustructuur. Los geïnstalleerd zijn zowel JAlbum als Piwigo prima te gebruiken als stand-alone website.
Uiteraard zijn er meerdere programma’s die je kunt gebruiken om je fotografiewerk te showen. Te noemen zijn o.a. Coppermine en Gallery. Ik heb mij echter in dit artikel beperkt tot software die ik zelf ook daadwerkelijk heb gebruikt of nog altijd gebruik.
Lukt het je zelf niet om de software te installeren of een fotowebsite op te zetten dan schiet FotoPlusWeb je graag te hulp!